Fast fashion alebo rýchla móda a jej daň
ZdieľaťFacebook
Fast fashion
Zdroj: unsplash.com

Fast fashion alebo rýchla móda a jej daň

Mnohí z nás milujú nakupovať. A to najmä oblečenie. Nové kúsky sa nám v skrini krásne vynímajú. Fast fashion je však obrovský problém, ktorému neustále podľahneme. Ako rýchla móda ničí našu planétu a ako proti tomu bojovať?

Zarážajúce fakty

Fast fashion spoznáme celkom jednoducho. Ide o kúsky oblečenia vyrobené z nekvalitných materiálov, ktoré majú veľmi krátku životnosť. veľmi lacné, veľmi rýchlo striedajú kolekcie, vyrábajú sa masovo a ich výroba sa odohráva predovšetkým v krajinách tretieho sveta. Práve cena je to, čo zákazníkov láka si tieto kúsky kupovať napriek tomu, že ich cena absolútne nezodpovedá tej reálnej. Áno, tričko za 5 € znie naozaj super! Čo všetko ale musí predchádzať tomu, že má oblečenie takú nízku hodnotu? Veď i mäso za 0,20 centov by bolo podozrivo výhodným nákupom.

Možno už niektorí z vás počuli zarážajúcu informáciu, že na výrobu jedného trička potrebujeme 2 700 litrov vody. Áno, toto číslo je obrovské, no vôbec nie prehnané. Je to toľko vody, koľko by človek potreboval na 3 roky. Pri výrobe oblečenia sa používa viac ako 3 500 chemikálií a ani toto číslo nie je prehnané. Dychberúce fakty, ktoré súvisia s fast fashion priemyslom sú však čoraz hrozivejšie.

97 % oblečenia sa vyrába v krajinách ako je Bangladéš, Čína či India, kde ľudia žijú na hranici chudoby. Rieky v týchto oblastiach sú dokonca častokrát zafarbené takou farbou, aká je práve „in“. A čo tak zamestnanci? Zamestnanci sú prevažne ženy a pracujú v nehostinných podmienkach, vlastne v novodobom otroctve. Pracujú niekoľko desiatok hodín denne, niekedy i so svojimi deťmi, v továrňach, ktoré sú na pokraji zrútenia, do vyčerpania a to všetko za almužnu. Denne dokonca vdychujú chemikálie, ktoré im spôsobujú nemalé zdravotné problémy.

Svetom zatriasla udalosť v Rana Plaza, kedy sa zrútila niekoľko poschodová budova a zahynulo tu viac ako 1 100 ľudí. Napriek tomu, že zamestnanci upozorňovali na nestabilitu budovy, nič sa neriešilo. I po tomto incidente sa na fast fashion začali spoločnosti i samotní spotrebitelia pozerať o niečo inak. Stále však máme pred sebou obrovský kus cesty.

Buď in, nakupuj slow

Dnes však existujú rôzne alternatívy slow fashion, teda pomalej módy, ktorá sa rozhodla riešiť pretrvávajúci problém s módou. Slow fashion teda môžeme chápať ako opak fast fashion. Kúsky oblečenia sú vyrobené udržateľne s ohľadom na prírodu, majú dlhú trvácnosť a zamestnanci sú pri výrobe ohodnotení tak, ako majú. Second handy, bazáry, výmena oblečenia či kapsulový šatník. Toto všetko sú alternatívy klasickej fast fashion.

Nielenže ušetríte peňaženku, prírodu, ale dokonca budete vyzerať super v kúskoch, ktoré nemá len tak hocikto!

Zdroj: wikipedia.org; ecohero.sk

ZdieľaťFacebook

Sledujte @mladi_za_klimu

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .