Najviac ohrozené zvieratá: Už dnes sú na pokraji vyhynutia
ZdieľaťFacebook
Ohrozené zvieratá
Zdroj: unsplash.com

Najviac ohrozené zvieratá: Už dnes sú na pokraji vyhynutia

Na svete existuje viac ako osem miliónov živočíchov a rastlín a až takmer miliónu z nich hrozí vyhynutie. Medzi ohrozené zvieratá sa pridávajú neustále nové druhy a rovnako to platí i pri rastlinách. Niektoré z nich čoraz viac ohrozuje zmenšovanie ich územia (odlesňovanie, záplavy…). Niektoré z nich sú čoraz častejšie korisťou človeka pre ich vzácnosť. Tak či onak za ich ohrozenie môžeme najmä my. A je našou povinnosťou nedopustiť, aby sa zoznam vyhynutých živočíchov opäť raz rozšíril.

Gorila horská

Horské gorily (inak nazývané aj gorily východné) dnes nájdeme len na dvoch miestach na svete –  v Národnom parku Bwindi v Ugande a v Národnom parku Virunga v Kongu. Dlhé roky bol ich počet pod tisíckou, no za posledné roky sa vďaka ich ochrane podarilo toto číslo opäť dostať nad tisíc. Medzi ich hlavné ohrozenia môžeme zaradiť neustále odlesňovanie v dôsledky rozširovania poľnohospodárskej pôdy, pytliactvo, ale i infekčné ochorenia. Postihujú ich respiračné ochorenia, ale najzávažnejšia je ebola, ktorá od roku 1976 zabila viac ako 5 000 jedincov. Gorily horské sa však v posledných rokoch darí chrániť a ich populácia postupne rastie, na zozname vážne ohrozených zvierat však zostávajú stále.

Nosorožec

Existujú rôzne druhy nosorožcov, no každý z nich je kriticky ohrozený. Nosorožec sumatriansky je jediný z čeľade nosorožcov, ktorý má dva rohy. Žije väčšinou vo vysokých polohách, avšak kvôli nadmernej ťažbe dreva sa jeho prirodzené územie postupne strácalo. Lovený bol (aj je) najmä kvôli jeho rohom. Dnes je na svete len 25 jedincov tohto nosorožca. Nosorožec ostronosý je jediným žijúcim nosorožcom v Afrike. V roku 1970 bola jeho populácia 65 000, no v polovici 90-tych rokov už 2500. Dnes je ich na svete niečo vyše tritisíc. Napriek zákazu o pytliactve (ktorý je v niektorých krajinách dokonca potrestaný smrťou) musia byť niektoré jedince strážené 24-hodín denne. Roh nosorožca má na čiernom trhu cenu zlata. Podľa povier znižuje horúčku či dokonca môže liečiť rakovinu. Hlavným konzumentom rohov je Vietnam a Čína.

Kondor kalifornský

Tento kriticky ohrozený vták obýva iba oblasť Severnej Ameriky (najmä Grand Canyon, pohorie Kalifornie či Národný park Zion). Behom 19. storočia jeho populácia zaznamenala výrazný pokles a to najmä v dôsledku lovu, ničenia jeho prirodzeného prostredia či otravou olovom. Preto sa vláda rozhodla zostávajúcich 22 jedincov žijúcich vo voľnej prírode pochytať a umiestniť do národného parku a ZOO. Program veľmi dobre zafungoval a populácia tohto vtáka narástla natoľko, že mohol byť opäť vypustený do voľnej prírody. Tento záchranný projekt je dodnes najdrahším záchranárskym opatrením v USA. Kondor je dnes stále patrí medzi kriticky ohrozené zvieratá, avšak jeho populácia je dnes niečo vyše tisíc.

Leopard škvrnitý amurský

Leopard škvrnitý amurský je ohrozený poddruh leoparda. Pôvodom je zo severovýchodného Ruska a Číny, i keď dnes je v Číne považovaný za vyhynutého. Považuje sa jednu z najvzácnejších mačkovitých šeliem na svete. Tento poddruh leoparda bol najviac ohrozený lovom, výrubom lesov a teda i jeho prirodzeného prostredia, ale i lesnými požiarmi. V roku 2012 im však ruská vláda vyhlásila nové chránené územie, kde dnes žije vyše 60 % populácie tejto mačky. Ochranári navyše urobili veľký krok a obmedzili nelegálnu ťažbu dreva v oblasti leopardieho biotopu. Od roku 2019 zostáva vo voľnej prírode (väčšinou v chránených územiach) viac ako 84 jedincov a v zajatí žije 170 až 180 jedincov.

Orangutany

Orangutan dostal svoj názov veľmi príznačne – v preklade „muž lesa“. Hravo dokáže zdolať akýkoľvek strom a svojou ohybnosťou a ľahkosťou v lezení je neprekonateľný. Orangutan, náš bratranec, s ktorým zdieľame 97 % DNA je dnes však kriticky ohrozeným druhom. Len za posledných 16 rokov sa jeho populácia zredukovala o takmer 100 tisíc. Orangutan bornejský obýva ostrov Borneo, kde sa jeho počet odhaduje na 10 – 12 tisíc jedincov. Orangutan sumatriansky má dnes populáciu asi 7 500 jedincov. No najohrozenejší druh orangutana je orangutan tapanuli, ktorého je na svete len asi 800. Veľkým problémom znižovania populácie tohto zvieraťa je výrub lesov pre palmový olej. Palmový olej je dnes najpoužívanejším olejom na svete – pridáva sa do jedál, kozmetiky i liečiv, ale jeho cena je naozaj vysoká. Ročne je kvôli nemu vyrúbaná obrovská plocha dažďových pralesov, ktorá je domovom nielen orangutanov, ale i ďalších vzácnych druhov.

Slon sumatriansky

Ak by sme písali o akomkoľvek druhu slona, každý z nich by bol ohrozený. Slon africký, ktorý je vo svete asi najznámejší má populáciu okolo 350-tisíc. Každý rok však pytliaci zabijú viac ako 15-tisíc z nich. Lov po slonoch sa od začiatku 21. storočia zvýšil, pretože je poháňaný vysokým dopytom po slonovine, najmä z Ázie. Len v roku 2011 pytliaci zabili 10 % slonej populácie. I keď v roku 2017 Čína zaviedla zákaz obchodovania so slonovinou, dopyt po nej neprestal. Slon sumatriansky, ktorý je jedným z troch ázijských druhov slona je však najviac ohrozený. Za posledných 75 rokov sa jeho populácia znížila o minimálne 80 %. Ohrozuje ich najmä ničenie životného prostredia a pytliactvo. V Indonézii sa v minulosti dokonca objavili prípady slonov, otrávených ovocím napusteným kyanidom. Vo voľnej prírode dnes žije okolo 2 300 jedincov.

Ohrozené zvieratá na zozname neustále pribúdajú. Je dôležité, aby sme sa k tejto problematike postavili čelom a začali ju riešiť. Možno ich tak nakoniec z tohto nešťastného zoznamu budeme môcť vyškrtnúť.

Zdroj: cs.wikipedia.org; vat.pravda.sk; vedelisteze.sk; science.dennikn.sk; greelane.com; sk.wikipedia.org; dennikn.sk; tech.sme.sk

ZdieľaťFacebook

Sledujte @mladi_za_klimu

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .