Elektroodpad: Kam s ním?
ZdieľaťFacebook
elekroodpad
Zdroj: unsplash.com

Elektroodpad: Kam s ním?

Elektrické spotrebiče sú už teraz bežnou súčasťou našich životov. Tak ako pri každom spotrebnom tovare, i tu vzniká odpad. Elektroodpad je však oveľa toxickejší ako napríklad klasický komunálny odpad a nemožno ho „len tak“ vyhodiť do zmesového odpadu. Ako s ním teda správne manipulovať a kde ho treba vytriediť?

Pri správnom triedení poklad

Poznáte to, chladničke skončí záručná doma a deň na to sa pokazí. A i keď je lepším variantom ju opraviť, častokrát vsádzame na jej novšiu alternatívu. Starý a pokazený spotrebič však musíme niekde vytriediť. Elektroodpad totiž nepatrí medzi bežné druhy triedeného odpadu ako sú napríklad kovy či plasty.

Elektroodpad obsahuje nebezpečné látky ako sú ortuť, arzén či olovo. Preto by sme mali obzvlášť dbať na jeho správne vytriedenie. Navyše pri správnej recyklácii je možné z tohto odpadu zachovať množstvo cenných surovín, ako sú napríklad meď či dokonca drahé kovy ako sú striebro, zlato a platina.

Niekoľko spôsobov odovzdania

Ak už teda elektroodpad vznikne, kam s ním? Ak ide o malé spotrebiče do 25 cm či batérie, tieto sa môžu odovzdávať v akejkoľvek predajni elektrozariadení. Majú povinnosť ich bezplatne zobrať bez toho, že by ste si u nich museli zadovážiť nový spotrebič. Nádoby na batérie tiež už nájdete takmer všade – v školách, na pošte či v obchodoch. Väčšie spotrebiče môžeme odovzdať pri kúpe novej (niektoré prevádzky dokonca ponúkajú i odvoz takéhoto odpadu) či odovzdať na zbernom dvore, ktorý má zriadený každá obec či mesto. Obce i mestá rovnako minimálne raz do roka organizujú zber elektroodpadu (aj iných odpadov, ako sú napríklad konáre a trávy či stavebný odpad).

Elektroodpad v EÚ predstavuje najrýchlejšie rastúci typ odpadu, no recykluje sa z neho len 40 %. Viac ako polovicu z neho tvoria veľké spotrebiče ako sú práčky či chladničky.

A čo je ešte lepšie, ako odpad správne triediť? Nevytvárať ho. Áno, nový telefón nás možno naozaj láka, avšak jeho stopa tu bude ešte dlho potom, čo ho neuvidíme a vyhodíme. Prvotným riešením by teda mala byť oprava spotrebiča a ak už je naozaj zastaralý a nefunkčný, treba uvažovať nad jeho výmenou. I tu však treba brať do úvahu jeho energetickú spotrebu a radšej zvoliť taký spotrebič, ktorý je k prírode šetrný.

Zdroj: europarl.europa.eu; naturpack.sk

ZdieľaťFacebook

Sledujte @mladi_za_klimu

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .