Rastlinné náhrady mäsa: Nie je to len sója
ZdieľaťFacebook
Náhrady mäsa
Zdroj: unsplash.com

Rastlinné náhrady mäsa: Nie je to len sója

Obrovská konzumácia mäsa je neustále narastajúcim problémom nielen z ekologického hľadiska. Mnohí nielen vegáni skúšajú náhrady mäsa, ktoré vôbec nemusia chutiť zle, akoby si jeden myslel. Neubližuješ zvieratám a ani prírode. A aj tvoj tráviaci trakt ti poďakuje. A ak aj nie si vegetarián či vegán, stojí za to tieto náhrady vyskúšať.

Mäso a životné prostredie

Odlesňovanie, metán, globálne otepľovanie a nehumánne podmienky pri chove zvierat. Toto všetko súvisí s mäsovým priemyslom. Hovädzie a jahňacie mäso patria k tým, ktoré sú za skleníkové plyny v mäsovom priemysle najviac zodpovedné. Napríklad takú kuracina má oveľa nižšiu uhlíkovú stopu, ale podmienky pri jej chove sú asi najhoršie. Žijú iba 35 dní a v jednej chovnej stanici ich môže byť až 50 tisíc. Jednoducho mäso dlhodobo predstavuje problém a je neudržateľné ho konzumovať v rovnakom množstve, ako to robíme dnes. Áno, mäso nemusíme prestať jesť zo dňa na deň, no minimálne môžeme skúsiť jeho náhrady a takýmto spôsobom i spestriť svoj jedálniček.

Jackfruit – chlebovník

Toto exotické ovocie z juhu Indie sa teší čoraz väčšej obľube u vegetariánov a vegánov. Dužina má konzistenciu mäsa, ale chuť má sladkastú a tak vám môže pripomínať skôr banán či mango. Chlebovník má navyše nízku kalorickú hodnotu a nízky glykemický index. Obsahuje množstvo vitamínov ako napríklad vitamín A, C, vlákninu či horčík. Ak ho nebudete vedieť nájsť ako čerstvé ovocie, nič to. Zohnať ho viete i v konzerve, sušený, či dokonca v podobe sirupu. Môžete ho využiť ako akúkoľvek náhradu mäsa napríklad v hamburgeri, ale dá sa konzumovať aj ako smoothie či s jogurtom a cereáliami.

Beyond Meat

Medzi tie najviac zarážajúce náhrady mäsa patrí dozaista Beyond Meat. Veď chutí úplne rovnako ako mäso! Ak by pred vás postavili burger s hovädzím mäsom a beyond mäsom pravdepodobne by ste vôbec nebadali rozdiel. Z čoho je teda zložený? Skladá sa predovšetkým z vody a hrachového proteínu, ďalej obsahuje kokosový a repkový olej, kyselinu octovú, zemiakový škrob či červenú repu, aby sa dosiahla farba podobná mäsu. Toto mäso z laboratória pobláznilo celý svet a na Slovensko zavítalo v roku 2019. Dnes ho môžete bežne kúpiť v supermarketoch. Spoločnosť Beyond Meat dokonca začala vyrábať aj kuracie nugety, ktoré v USA vyskúšal aj samotný McDonald.

Sója

Sója sa vo vegánskej a vegetariánskej kuchyni používa veľmi často najmä kvôli jej veľkému obsahu bielkovín. Obsahuje však aj rôzne množstvo iných látok, medzi ktorými je napríklad fytoestrogén – izoflavón. Ten ponúka riešenie na choroby spojené s estrogénom a tak z konzumácie sóje najviac benefitujú ženy, u ktorých sa preukázalo aj zníženie rakoviny prsníka. Sója má pozitívny vplyv aj na imunitný systém či neurologické funkcie mozgu alebo cukrovku. S jej konzumáciou by sme to však nemali preháňať, keďže obsahuje veľké množstvo rôznych látok.

Tempeh

Pochádza z Indonézie je to kvalitný sójový výrobok na báze plesne, ktorý môžete kúpiť čerstvý, chladený alebo mrazený. Rovnako ako sója obsahuje vysoké množstvo bielkovín.  Je ľahko stráviteľný pre ľudský organizmus, kvôli enzýmom, ktoré plesne produkujú. Vyrába sa bez použitia soli, čo z neho robí ešte zdravšiu náhradu mäsa. Obsahuje takmer rovnaké množstvo bielkovín ako mäso a je najbohatším rastlinným zdrojom vitamínu B12. Svojou chuťou a konzistenciou pripomína kura, teľací plátok či rybí filet. Pripraviť si ho môžeš na desiatky spôsobov a odľahčiť tak svoje trávenie i planétu.

Ako sám vidíš, náhrady mäsa nemusia byť vôbec nudné. Stačí ich len vyskúšať a postupne ich možno sám budeš chcieť zaradiť do svojho jedálnička.

Zdroj: tvojezdravie.sk; vegevega.sk; vitarian.sk;

ZdieľaťFacebook