Čo je globálne otepľovanie?
ZdieľaťFacebook
Roztápanie ľadovcov
Zdroj: www.pexels.com

Čo je globálne otepľovanie?

O klimatických problémoch počúvame často. Medzi ne patrí napríklad i globálne otepľovanie. Častokrát však úplne nechápeme, čo si pod týmto pojmom máme predstaviť. Čo je teda globálne otepľovanie?

Globálne otepľovanie je síce stále celkom neobjasnená problematika, jeho definícia však spočíva v zvyšovaní priemernej teploty oceánov a atmosféry v krátkom časovom úseku. Krátky časový úsek v tomto prípade predstavuje pozorovanie od konca 20. storočia. Od roku 1880 sa priemerná teplota na našej planéte zvýšila o 0,8 °C. Od roku 1975 sa toto oteplenie zvyšuje približne o 0,15 – 0,20 °C za desaťročie.

Globálne otepľovanie nie je mýtus

I keď by mnohí ľudia oponovali, že zmeny klímy planéta zažívala dávno predtým, ako sa v nej vôbec ľudstvo nachádzalo, práve teraz je táto zmena najrýchlejšia spomedzi všetkých a to práve do veľkej miery „vďaka“ činnosti človeka. Tzv. „teplá doba“, v ktorej sa ľudstvo momentálne nachádza by mala bez zmien vyvolaných ľudskou činnosťou trvať ďalších niekoľko tisíc rokov. V priebehu posledných 50-tich rokov však došlo k výraznému zvýšeniu globálnej teploty, ktorá má značný vplyv na naše životy a budúcnosť našej planéty.

Aké tragické scenáre nás môžu v budúcnosti postihnúť? Topenie ľadovcov zažívame už teraz, to má za následok zvyšovanie hladín oceánov a morí. Jedným z predpovedí je teda napríklad zvýšenie vodnej hladiny o 4 až 5 metrov. Mnohé rastlinné a živočíšne druhy budú čeliť vyhynutiu. Klimatické zmeny do roku 2050 doslova vyženú z domovov až 250 miliónov ľudí. Toto je len zopár nepriaznivých scenárov, mnohé z nich však zažívame už teraz. Dôkazom toho, že naša planéta „nie je v poriadku“ sú napríklad neustále sa opakujúce požiare či extrémne výkyvy počasia.

Nebuďme ľahostajní

Už teraz zažívame následky správania našej i predchádzajúcej generácie. So zvyšovaním environmentálneho povedomia však môžeme zvrátiť niektoré zmeny a tie, ktoré sa už zvrátiť nedajú – z tých sa môžeme poučiť. Globálne otepľovanie je jedným z následkov našej nevedomosti a preto je dôležité sa v oblasti ekológie vzdelávať a robiť to, čo je v našich silách. Preto začnime spolu už dnes, pretože už včera bolo neskoro.

Zdroj: wikipedia.org

ZdieľaťFacebook

Sledujte @mladi_za_klimu

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .