Čo je uhlíková stopa a ako ju znížiť?
ZdieľaťFacebook
Uhlíková stopa
Zdroj: unsplash.com

Čo je uhlíková stopa a ako ju znížiť?

Písali sme už i o tom, ako sa krajiny zaviazali dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Dôležitým pozorovateľom je i uhlíková stopa, ktorá nám napovedá, ako „neekologicky žijeme“. Tento ukazovateľ nám môže výrazne pomôcť stanoviť si klimatické ciele. A to i ako jednotlivec. Poďme si teda ukázať, čo uhlíková stopa predstavuje a ako si ju vypočítať!

Aká je moja uhlíková stopa?

Uhlíková stopa je pojem, ktorý sa používa na vyčíslenie vplyvu aktivity, človeka alebo výrobku na zmenu klímy. Laicky povedané je to ukazovateľ, ktorý nám hovorí, ako veľmi vplývame my, či výrobky, ktoré kupujeme na zmeny našej planéty. Ide teda o ukazovateľ zaťaženia životného prostredia. Väčšinou je vyjadrený v ekvivalente CO2. V podstate každý z nás má nejakú uhlíkovú stopu. Vzniká, keď šoféruješ auto, keď si kupuješ nový sveter, keď ješ svoj obľúbený hamburger. Za nakúpenými tovarmi sa skrýva viac ako len cenovka.

Prečo je vlastne podstatné poznať svoju uhlíkovú stopu? Ako sme už písali v článku o uhlíkovej neutralite, samotné krajiny sa zaviazali byť uhlíkovo neutrálne do roku 2050. Avšak sami to nezvládnu. I my sami musíme pozerať na to, ako na našu planétu náš životný štýl vplýva.

Uhlíková stopa by nás teda naozaj mala zaujímať. A kde si ju vypočítame? Koncom minulého roka Ministerstvo životného prostredia „pustilo na trh“ kalkulačku na výpočet uhlíkovej stopy. Tu si zadáš, ako sa prepravuješ, kde bývaš, čo ješ či ako často si kupuješ oblečenie. Kalkulačka ti tak umožní poznať to, kde sa ešte môžeš zlepšiť.

Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu?

Uhlíková stopa a jej výpočet nám je už teda známy. Ako však s ňou pracovať a znížiť ju? Totiž, číslo, ktoré nám vyjde nás môže ďalej posunúť v našom „eko“ živote. Zlepšiť ho vieme napríklad tak, že namiesto cestovania autom začneme využívať mestskú hromadnú dopravu, autobusy či vlaky. Tieto prostriedky sú nielen ekologickejšie, ale i ekonomickejšie a komfortnejšie. Nemusíme totiž stále dávať pozor na cestu, ale môžeme si užívať výhľad napríklad na naše Tatry. Ďalej môžeme vymeniť klasické žiarovky v našich domácnostiach za tie úspornejšie. Alebo môžeme začať nakupovať v second-handoch a nepodporovať fast fashion, ktorá už naozaj „nie je v móde“.

A aká je tvoja uhlíková stopa?

Zdroj: wikipedia.org; minzp.sk

ZdieľaťFacebook

Sledujte @mladi_za_klimu

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .