10 tipov pre zero waste začiatočníka
ZdieľaťFacebook
Zero waste tipy
Zdroj: unsplash.com

10 tipov pre zero waste začiatočníka

O zero waste sme si čo-to už popísali. Ak si však v tejto oblasti úplný začiatočník, môžu ti byť niektoré pojmy či produkty úplne cudzie. V oblasti ekológie či environmentalistiky však nejde o dokonalosť. Akýkoľvek tip, ktorý je viac šetrný k životnému prostrediu je skvelý. Poďme si teda dať niekoľko tipov, ktoré nám môžu uľahčiť našu cestu ku krajšiemu životnému prostrediu.

1. Nepoužívaj plastové vrecká

Plastové vrecká sú jednorazovým materiálom a i po ich vytriedení častokrát končia na skládkach či voľne pohodené v prírode. Ich rozklad je však veľmi dlhý. Nielenže pôsobia vo voľnej prírode neesteticky, ale zároveň uvoľňujú do pôdy či vody mikroplasty a znečisťujú tak prirodzenú biodiverzitu. Namiesto nich môžeš používať vrecká ušité zo záclony či z kúsku odevu, ktorý by si inak vyhodil. Výborným obalom je napríklad i voskový obrúsok.

2. Obmedz nakupovanie potravín

Ak nemusíš, nenakupuj. Potraviny, ktoré nakupujem nazvyš častokrát končia v koši, pretože ich nestihneme do ich dátumu spotreby skonzumovať. Nemusíš mať plnú chladničku, aby si nebol hladný. Totiž, potraviny, ktoré vyhodíme častokrát nevytriedime správne a bioodpad tak pri rozklade vylučuje škodlivé látky.

3. Obmedz nakupovanie oblečenia

O fast fashion sme už rovnako článok napísali. Rýchla móda je neudržateľná a zostáva stále mimoriadnym problémom nielen z hľadiska ekologického, ale i z hľadiska etického. Navyše neustále nakupovanie znamená, že oblečenie, ktoré už ďalej nechceme nosiť musí niekde skončiť. My si s dobrým pocitom vytriedime skriňu, avšak odpad, ktorý z oblečenia zostáva nás už nezaujíma. Ak už si nové oblečenie chceme kúpiť, využime šetrnejší variant. Napríklad zavítajme do second-handu, kde si môžeme kúpiť už nosené oblečenie alebo kupujme z rôznych bazárov.

4. Opravuj, nekupuj nové

Problémom dnešnej konzumnej doby je naša pohodlnosť. A tak častokrát namiesto toho, aby sme trochu energie vložili do opravy pokazeného tovaru (napríklad telefónu, práčky či i kúsku oblečenia),kupujeme nové. Nielenže je to omnoho finančne náročnejšie, ale zároveň to neprospieva ani životnému prostrediu. A tak napríklad namiesto kupovania nového kusu nábytku tak skús prelakovať ten starý. Vznikne ti jedinečný kúsok a navyše vintage je znovu v móde!

5. Kde môžeš, choď peši

Myslím, že toto pravidlo pozná každý človek zaoberajúci sa zero waste životom. Predsa len naše nôžky životné prostredie nezaťažujú a to je len jedna z mnohých výhod. Dobrá kondícia či ušetrené peniaze sú veľmi dobré presvedčovacie argumenty na to, aby sme viac využívali to, čo nám evolúcia dala. Predsa len sú však miesta, kde sa peši nedostaneme. A keď aj, tak za veľmi dlhý čas. Tu si teda môžeme zvoliť dopravné prostriedky, ktoré menej zaťažujú životné prostredie. MHD, vlak, autobus či v prípade núdze i auto, ktoré však zdieľame s viacerými ľuďmi. Ísť prázdnym autom sám sa naozaj nevypláca.

6. Nakupuj bezobalovo

Bezobalové obchody právom zažívajú svoj boom a nájdete ich viac-menej v každom meste. Princíp bezobalového nakupovania spočíva v tom, že si prinesiete svoje nádoby (napríklad prázdne zaváraninové poháre), do ktorých si naberáte potraviny ako je múka, cestoviny, korenie či dokonca i maškrty ako sú čokoláda alebo chipsy. Nakúpiť bezobalovo si však môžeš i drogériu – sprchové gély, mydlá, tuhé šampóny, aviváž či tekutý prací prášok. Bezobalové obchody sú rajom pre ľudí, ktorí žijú zero waste život, ale rovnako i pre každého, kto chce objaviť niečo nové.

7. Používaj bezobalovú kozmetiku

Dnes už sa na každý „neekologický“ produkt nájde jeho „ekologický“ variant. Rovnako je to i pri kozmetike. Sprchové gély, mydlá, aviváže – tieto všetky sú balené v plaste, prečo teda neskúsiť prírodné a bezobalové produkty? Aviváž či pracie prostriedky si pohodlne môžeš načapovať v bezobalových obchodoch. Tuhý šampón či mydlo dnes už nájdeš dokonca i v bežných supermarketoch. Sú balené prevažne v kartónovej krabičke, ktorú bez problémov vytriediš do papiera. Navyše sú šetrné nielen k životnému prostredie, ale i k tvojej pokožke. No a v neposlednom rade klasické žiletky môžeš vymeniť za strojček na holenie, do ktorého si iba dokúpiš žiletky. Musíš byť o niečo viac opatrný, ale predsa len ušetríš obrovské množstvo plastu a i finančných prostriedkov.

8. Upratuj bez odpadu

Spomínali sme už o rôznych pracích prostriedkoch, ktoré si môžeš sám načapovať v bezobalových obchodoch. Čo je však ešte lepšie, môžeš si ich sám vyrobiť. A nielen to! Upratovanie nespočíva len v praní. Predsa len v domácnosti musíme čistiť každý povrch a na každý máme špeciálny čistiaci prostriedok. Tie sú nielenže balené v plaste, ale častokrát obsahujú i chemikálie, ktoré dráždia sliznice či pokožku. Na čistenie nám pritom stačí častokrát len obyčajný ocot či kombinácia surovín, ktoré už doma máme. Čistiace prostriedky si teda bez problémov vieme vyrobiť doma sami a presne v takom množstve, ktoré potrebujeme a zužitkujeme.

9. Obmedz spotrebu mäsa

Zo všetkých strán počúvame o tom, ako mäso škodí planéte. Poľnohospodárstvo produkuje až 90 % amoniaku, ktorý výrazne prispieva ku zhoršenej kvalite ovzdušia. Poľnohospodársky sektor je dokonca štvrtým najväčším sektorom produkujúcim emisie skleníkových plynov. Najväčším podielom prispieva chov hovädzieho dobytka, ktorý produkuje nadmerné množstvo metánu, ktorý výrazne prispieva ku klimatickým zmenám. Ďalším zo škodlivých faktorov v poľnohospodárstve je však napríklad aj nadmerné používanie chemických hnojív či pesticídov.

10. Obmedz používanie elektroniky

Všetko, čo v živote používame má svoju uhlíkovú stopu. Čím viac vecí používaš, tým väčšiu uhlíkovú stopu máš. Vedel si napríklad, že i email má svoju uhlíkovú stopu? I keď sa to môže zdať, ako malá kvapka v mori, bežná emailová schránka troch bežných administratívnych zamestnancov predstavuje rovnakú uhlíkovú stopu, ako je uhlíková stopa jedného človeka v Indii za celý rok! A to už je celkom zaujímavé porovnanie, čo poviete? Nielen email, ale všetky naše správy, fotky, príbehy sa niekde zálohujú a na internete zostávajú prakticky naveky. A zálohovanie týchto zdrojov stojí nemalú dávku elektrickej energie. Tak možno nabudúce môžeš prinajmenšom uvažovať, či tú fotku „postneš“ alebo či ten email stojí naozaj za to, aby si ho odoslal.

Veríme, že ti našich zopár zero waste tipov pomohlo sa ďalej posunúť v „ekologickejšom“ životnom štýle a že si sa zase raz dozvedel niečo nové.

Zdroj: rno.sk; carbonliteracy.com

ZdieľaťFacebook

Sledujte @mladi_za_klimu

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .